.

Boekentips


  • Een vreemde wereld,  Martine F. Delfos.
  • Over autisme, het syndroom van Asperger en PDD-NOS. Voor ouders, partners, hulpverleners, en iedereen die in autisme geïnteresseerd is.


  • Autisme vanuit een ontwikkelingsperspectief, Martine F. Delfos en Norbert Groot.
  • Over een vertraagde ontwikkeling op specifieke gebieden en een versnelde ontwikkeling op andere gebieden.


  • Geef me de 5,  Colette de Bruin.
  • Een praktisch houvast bij de opvoeding en begeleiding van kinderen met autisme.


  • Auti-communicatie Geef me de 5, Colette de Bruin.
  • Auti-communicatie is communicatie die is afgestemd op de specifieke manier waarop mensen met een autismespectrumstoornis informatie verwerken en communiceren.


  • Op weg naar rust, Herman de Neef.
  • De PILLAR-methodiek voor levensbrede begeleiding bij autisme. Dit kan in alle fasen van het leven. De methode is ontwikkelingsgericht, kan veel rust geven en kan gefinancierd worden vanuit het pgb.


  • De autisme survivalgids, Luc Descamps en Maaike Devos.
  • Voor kinderen van 4 tot 12 jaar.



Hulpverleners en ouders zijn bij gedrags- en opvoedingsproblemen vooral gebaat met goed onderbouwde adviezen en interventies. De waarde van wetenschappelijke theorieën is in dit verband afhankelijk van de relevantie voor de klinische praktijk. Van Acker is er zeer goed in geslaagd theorie en praktijk tot elkaar te brengen. Als hoogleraar orthopedagogiek in Nijmegen behandelde prof. dr. Juliaan Van Acker de afgelopen vieftien jaar meer dan duizend gezinnen. De ervaring uit zijn klinische praktijk heeft hij in dit boek verwerkt en getoetst aan de wetenschappelijke stand van zaken op het vakgebied. De talloze voorbeelden die ter illustratie over het hele boek zijn verspreid, stimuleren kritische reflectie en maken duidelijk welke bijdrage de wetenschap kan leveren in het oplossen van gedragsproblemen, van stoornissen in de ouder-kindrelatie en van problemen die ouders hebben in de opvoeding van hun kinderen. De lezer wordt niet alleen uitgenodigd zelf te ontdekken hoe dergelijke problemen het best kunnen worden opgelost, maar ook wordt een helder inzicht geboden in een behandelingsmethodiek waarvan de effectiviteit is aangetoond. Hoe dit zeer bruikbare handboek in de klinische praktijk kan worden toegepast, wordt toegelicht in vijf boeiende en gedetailleerde casus-beschrijvingen.

NEDERLANDSE VERENIGING VOOR AUTISME (NVA)

Al vanaf 1978 maakt de NVA zich sterk voor mensen met autisme en hun familie. De NVA heeft anno 2007 ongeveer 13.000 leden. Kernwoorden in de doelstelling van de NVA zijn: belangenbehartiging, ondersteuning, lotgenotencontact, voorlichting, deskundigheidsbevordering, onderzoeksstimulering en kwaliteitsbewaking van zorg.

Tony Attwood is internationaal de grootste autoriteit op het gebied van het Asperger-syndroom. In deze toegankelijke gids geeft hij inzicht in de stand van zaken op het gebied van deze stoornis in het autistisch spectrum. Alle aspecten van het Asperger-syndroom - bij kinderen en volwassenen - komen aan bod:

  1. kenmerken en oorzaken
  2. diagnose en het effect daarvan
  3. sociaal inzicht en vriendschap
  4. plagen en pesten
  5. theory of mind (TOM)
  6. perceptie van eigen en andermans emoties
  7. speciale interesses
  8. taal en spraak
  9. cognitieve vaardigheden
  10. beweging en coördinatie
  11. sensorische problemen
  12. studie- en loopbaanmogelijkheden
  13. liefde
  14. psychotherapie
  15. veelgestelde vragen
  16. nuttige literatuur en websites         

De complete en meest gezaghebbende gids voor mensen met het Asperger-syndroom en ouders, hulpverleners, therapeuten en docenten.


De NVA

Al meer dan 25 jaar maakt de NVA zich sterk voor mensen met een aandoening uit het spectrum van autistische stoornissen en hun ouders. De NVA groeit snel. Er zijn nu ruim 11.000 leden. Kernwoorden in de doelstelling van de NVA zijn: belangenbehartiging, ouderonderssteuning, voorlichting, deskundigheidsbevordering, onderzoeksstimulering en kwaliteitsbewaking van zorg.

Bibi en autisme is een leuk voorleesboekje voor kinderen van ongeveer 4 tot 8 jaar. Het is een verhaaltje over een schooldag uit het leven van Bibi, een meisje met autisme. Naast het verhaal staan eenvoudige vragen die je als begeleider of ouder aan een kind kunt stellen om met hem of haar verder over autisme te praten. Achterin het boekje staan verwijzingen naar basisinformatie over autisme en tips om hiermee om te gaan.

Ward is dol op treinen. Op zich niet zo speciaal, maar Ward kan er uren over praten, gaat elk weekend met zijn papa naar de treinen kijken en als hij tekent... zijn het vaak treinen. In de klas zit Ward vaak een beetje apart en ook op de speelplaats loopt hij wel eens helemaal alleen. Hij reageert een beetje vreemd op andere kinderen en zijn klasgenootjes stellen zich dan ook heel wat vragen. Ze lijken zich ook wel eens te ergeren aan het feit dat voor Ward soms andere regels gelden. Gelukkig is er Noor, Wards vriendinnetje. Zij neemt Ward gewoon zoals hij is, en past zich een stukje aan hem aan zodat ze samen toch plezier kunnen beleven. Noor weet dat Ward autisme heeft, ook al begrijpt ze nog niet helemaal wat dat precies is....

Met een pedagogische leidraad door Autisme Centraal.

Als ouder van een kind met een autisme spectrumstoornis loop je tegen allerlei problemen op: in en rond het huis, op school, onderweg, bij de dokter et cetera. Met behulp van de Autisme - wegwijzer hoef je in die situaties niet zelf meer het wiel  uit te vinden, maar kun je terugvallen op de adviezen en tips van twintig jaar ouder-ervaring die in dit boek is verzameld.

Telkens wordt een probleemsituatie geschetst waarbij ouders aangeven waar ze precies tegenaan lopen, maar ze spreken ook hun angst en onzekerheid uit. Er wordt vervolgens helder en bondig uitgelegd wat dit specifiek met autisme te maken heeft, waarna er mogelijke oplossingen worden gegeven om het kind zich in zo'n situatie beter te laten voelen of om dit probleem in het vervolg te voorkomen. De lezer leert op deze manier tevens probleemsituatis te herkennen, te analyseren en deze met de hulpmiddelen in het boek in de toekomst zelf op te lossen.

De tips en adviezen in Autisme-wegwijzer zijn geschikt voor kinderen met ASS (PDD-NOS, Aspergersyndroom en MCDD).

Kinderen met ( ontwikkelings ) stoornissen worden vaak als 'lastig' ervaren. Er wordt in de omgeving van deze kinderen nogal eens gedacht dat hun gedrag te wijten is aan de opvoeding of at het kind gewoon expres niet doet wat hem of haar gezegd wordt. Ouders krijgen vaak kritiek en horen regelmatig: 'Geef hem maar een weekje aan mij mee, dan zul je eens zien dat hij het wel kan.'

In Ongewild lastig wordt inzicht gegeven in de problemen die kinderen met onder andere Autisme Spectrumstoornissen, ADHD, OCD en het syndroom van Gilles de la Tourette ervaren. Ook worden eenvoudige tips gegeven, waarmee je deze kinderen kunt helpen overleven in een wereld die voor hen vaak heel complex is. Uitgangspunt bij dit alles is de acceptatie van de handicap.

Door je te verdiepen in de wereld van deze kinderen verrijk je ook je eigen wereld.

Als Janneke van Bockel te horen krijgt dat haar dochter asperger heeft, is ze gek genoeg opgelucht. Nu weet ze eindelijk waarom haar kind niet volgens de boekjes opgroeit. Maar dan slaat de onzekerheid toe. Want hoe kan ze haar kind helpen? Wat vergt dat van haar gezin? En hoe maakt ze de buitenwerled duidelijk dat haar dochter weliswaar bijdehand en dominant is, maar zeker niet onopgevoed?

Luuk heeft hele mooie verzamelingen, maar hij wil ook wel eens met een vriendje spelen. Hij weet niet hoe dat moet. Als hij zich aan moet kleden vergeet hij altijd weer waar hij mee bezig is. Zijn vader en moeder begrijpen hem gelukkig wel. Luuk is autistisch en daar moet je rekening mee houden. De wereld van Luuk is een tharapeutisch verhaal voor kinderen van ongeveer 6 tot 10 jaar. Het is bedoeld voor kinderen die autistisch zijn. Het kan ook als voorlichtingsboek gebruikt worden om kinderen duidelijk te maken wat autisme is en hoe je ermee om kunt gaan. Dit boek is een hulpmiddel om de problematiek uit te leggen en bespreekbaar te maken.

In 2004 is bij Kim (2000) de diagnose klassiek autisme gesteld. Haar moeder Sigrid herkent zoveel in haar, dat zij zich laat onderzoeken. Ze heeft het Syndroom van Asperger. Ook haar man blijkt een vorm van autisme te hebben.

Het gaat redelijk goed met Sigrid tot de geboorte van Kim. De baby gooit haar gestructureerde wereld overhoop. Ze wordt ziek.

Dit gezin gaat op zoek naar een nieuwe, liefdevolle manier om met elkaar om te gaan,

'Moederen met autisme'is een ontroerend levensverhaal, een must voor iedereen die te maken heeft met Autisme Spectrum Stoornis.

Dit boek is een vat vol ideeën waarmee ouders van Asperger-kinderen hun leven en dat van hun gezin een stuk eenvoudiger kunnen maken. Het bespreekt alle mogelijke problemen die Asperger-kinderen kunnen hebben, geeft verklaringen voor hun gedrag en tips voor ouder én kind om daarmee om te gaan.

PAS toen een van haar dochters de diagnose Asperger-syndroom kreeg - een milde vorm van autisme - realiseerde Liane Holliday Willey zich dat zij er ook aan leed. Ze begreep ineens waarom zij anders is dan anderen. Door Asperger is ze een verwarde vreemde in deze wereld, een van die mensen die 'nooit precies de weg vinden maar ook nooit echt de weg kwijtraken'.

IN DETAIL en met humor beschrijft Holliday Willey hoe zij haar jeugd en studiejaren beleefde als een Alice in Wonderland die zich continu moest aanpassen aan nieuwe ervaringen en steeds bezig was te doorgronden wat er om haar heen gebeurde. Ook geeft zij praktische informatie: Hoe leg je een ander uit wat je hebt? Hoe overleef je school en studie? Welk werk kun je aan? Hoe organiseer je je privé leven? Hoe ga je om met je prikkelstoornis? Waar haal je hulp?

HOLLIDAY WILLEYS verhaal biedt mensen met het Asperger-syndroom hoop: ondanks het Asperger-syndroom heeft ze een partner, kinderen, vrienden en een succesvolle carriére. Partners, vrienden, familieleden, leraren en therapeuten geeft het inzicht in de wereld van mensen met het Asperger-syndroom.

Een persoon met autisme heeft het moeilijk om betekenissen te begrijpen achter de waarneming. Als je vraagt 'Wat is er aan de hand? 'kijkt hij wellicht verbaasd naar zijn hand. Als je hem liefdevol zoent en vraagt hoe dat voelt, antwoordt hij waarschijnlijk: 'Nat.' Deze letterlijkheid weegt op heel zijn doen en laten: zijn communicatie, zijn sociaal gedrag, zijn begrip, zijn gevoel, zijn spel en zijn vrije tijd, kortom, op al die gebieden die ons leven zinvol maken.

Ook hulpverleners en ouders hebben daardoor problemen. Ze beseffen onvoldoende hoe ingewikkeld het is om 'normaal' te zijn. Er is enorm veel verbeelding nodig om mensen te helpen, die lijden aan een gebrek aan verbeelding. Toch kan het, met veel geduld en inlevingsvermogen. Mensen met autisme kunnen geholpen worden als we hun problemen begrijpen. Dit boek geeft praktische tips, mogelijke oplossingen, talloze getuigenissen van ouders én personen met autisme.

Dominique is anders, ze heeft autisme. Mensen vinden haar 'moeilijk'. Autisme is onzichtbaar. Een persoon met autisme leeft op een andere planeet. In dit autobiografische verslag leren we autisme kennen van binnen uit. We voelen aan den lijve de hinder die Dominique ondervindt bij het uitvoeren van dagelijkse bezigheden, zoals boodschappen doen, autorijden of koken. De wereld is beangstigend omdat alle zintuiglijke prikkels een chaos teweegbrengen, met een allesoverheersend gevoel van ontreddering en paniek tot gevolg. Dagelijkse geluiden, zoals het geritsel van een plastic zakje of geroezemoes, veroorzaken helse pijne, vergelijkbaar met tandpijn. Communicatie verloopt stroef en leidt tot misverstanden en onbegrip, met ruzie tot gevolg. Sociaal contact lukt alleen bij mensen die ze goed kent. Toch geeft ze ook lezingen over autisme en heeft ze een vaste vriend. Deze uitermate heldere uiteenzetting geeft ons inzicht in de verwarrende maar ook soms grappige belevingswereld van een jonge vrouw met autisme.

Multiplex Ontwikkelingsstoornissen.

Een exploratief onderzoek naar 'grensgevallen'op het autistisch spectrum.

Met een samenvatting in het Nederlands.

Het onderzoek over autistische spectrumstoornissen heeft de laatste jaren een hele weg afgelegd. Toch worden deze stoornissen nog dikwijls niet tijdig onderkend, vooral bij personen met een normale tot hoge intelligentie. De stoornis lijkt bij deze personen mildere vormen aan te nemen of beantwoordt in elk geval minder aan het klassieke beeld van autisme. Gevolg is dat de stoornis vaak pas in de adolescentie of in de volwassenheid wordt gediagnosticeerd. Peter Vermeulen deed uitgebreid onderzoek naar de diagnostiek van autisme bij normaal tot hoog begaafde volwassenen en promoveerde ermee aan de Universiteit van Leiden. Het eerste deel is een omvattende omschrijving van de huidige inzichten in autisme en in de diagnostiek ervan. Het tweede deel bevat de onderzoeksgegevens over het beeld van autisme bij normaal begaafde personen en over de factoren die verband houden met het tijdstip van de diagnose. Naast een gedetailleerde analyse van de schoolloopbaan, het maatschappelijk functioneren, de intelligentie structuur en het sociale oordeelsvermogen van de betreffende groep biedt het boek ook praktische suggesties voor de diagnose. Het boek besluit met een aantal aanbevelingen voor verder onderzoek.

  • Autisme in de praktijk, Ellen Notbohm en Veronica Zysk.
  • 1001 ideeën, tips en stategieën voor ouders en leerkrachten.


  • Op een blauwe dag geboren, Daniel Tammet.
  • Een autobiografie van een persoon met autisme (aspergersyndroom)


  • Een echt mens, Gunilla Gerland.
  • Autobiografie van een Zweedse vrouw met autisme.


  • Tijdschrift van de NVA: engagement met autisme.


  • Wetenschappelijk tijdschrift van de NVA (WTA) : hierin staat veel wetenschappelijke achtergrondinformatie en publicaties van onderzoeken.



Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin